Haberler

1999 DEPREMİ ŞEHİTLERİ ANILDI

12 Kasım 1999 Düzce depreminde hayatlarını kaybedenler, Bolu’da düzenlenen etkinlikte dualarla anıldı.

12 Kasım 1999 yılında Düzce’de meydana gelen ve Bolu’da da 48 vatandaşın hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı, binlerce evin büyük hasar gördüğü 7.2 şiddetindeki depremin 20. yıl dönümü dolayısıyla Belediye önünde anma etkinlikleri düzenlendi.

Etkinliklere Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cenk Yıldız, eski Belediye Başkanı Yüksel Ceylan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Deprem fotoğrafları sergisi açıldı

Anma günü etkinlikleri kapsamında ilk olarak Bolu Kent Konseyi tarafından hazırlanan “Deprem” konulu fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Vali Ümit: “Depreme her an hazırlıklı olmalıyız”

Deprem dönemine ait fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışında konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Bugün Bolu olarak maalesef 48 vatandaşımızı kaybettiğimiz, 14 bin civarında binanın ve 1800 iş yerinin hasar gördüğü ya da bazılarının yıkıldığı, 354 vatandaşımızın yaralanmış olduğu afetin 20’nci yıl dönümünde afet saatinin yaklaşık bir saat öncesinde bir arada bulunuyoruz. Öncelikle Rabbimizin ne bize ne de bir başkasına bu tür afetleri tekrar yaşatmamasını temenni ediyorum. Deprem bu memleketin gerçeğidir. Depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız ve depreme her an hazırlıklı olmalıyız. 1999 yılından bu yana hem devletimiz, hem de milletimiz kısacası herkes deprem konusunda çok ciddi şekilde bilinçlendi ve inşallah bu deprem bilinci artarak ta devam eder.” dedi.

“Allah böyle felaketleri bir daha göstermesin”

Vali Ümit, sözlerinin devamında, depreme hazırlıklı olması gerektiğinden bahsederek, “Yaptığımız tüm inşaatları standartlara uygun hatta standartların üzerinde yapmamız gerekiyor. Allah böyle felaketleri bir daha göstermesin. Ama olursa da hep beraber buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Deprem sırasında ne yapmamız gerektiğini öğrenelim. Deprem sonrasında toplanma merkezlerimizi büyük okullarımızın bahçeleri, park alanları, otoparklar olarak planladık. Deprem anı ve sonrası tatbikatlarımızı yapıyoruz. Bu çerçevede Valilik olarak hem Bakanlığımızla hem de kurumlarımızla bağlantılı olarak gerekli çalışmaları yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Sadece depreme değil tüm doğal afetlere karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bütün deprem şehitlerimizi, vatanımız ve milletimiz için canlarını feda eden tüm şehitlerimi rahmetle anıyorum” diye konuştu.

Başkan Özcan: “Deprem değil binalar öldürüyor”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise konuşmasında depremlere karşı alınan tedbirlerden bahsetti. “Hepiniz biliyorsunuz aslında deprem değil binalar öldürüyor” diyen Özcan, “İnsanların yaptığı binaların yıkılması yüzünden insanlarımızı kaybediyoruz. O yüzden İstanbul depremi hatırlatıcı oldu. Tekrar geçmişte neler yaşadığımızı hatırladık. Gerekli önlemleri maalesef alamadığımızı hatırladık. Beklenen büyük deprem öncesindeki bu yaşananlar hepimize, belediyelere, yetkililere ders olur. İstanbul depreminden sonra biz belediye meclisinde tüm siyasi partilerin katılımı ile ‘Depreme Hazırlık Komisyonu’ kurduk. Bu komisyonun amacı depreme hazırlık aşamalarını gözden geçirmek hem de olası İstanbul depreminden sonra Bolu’ya gelmesi muhtemel yüz binlerce kişinin nerede nasıl yaşayacağını planlamak. Bu konuda arkadaşlarımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve AFAD kurumlarımız ile gerekli istişareleri sürdürecekler.” ifadelerini kullandı.

Sergide ayrıca, Bolu Kent Konseyi Başkanı Haşim Ulusoy günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaparken, Kent Konseyi Üyesi Muharrem Demirel ise 12 Kasım depremi ile ilgili yazdığı yazıyı okudu.

Yapılan konuşmaların ardından Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kent Konseyi Başkanı Haşim Ulusoy ve diğer protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek, serginin açılışını yaptı ve sergiyi dolaştı.

Stantlar gezildi

Sergi gezisi sonrası Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve beraberindekiler, anma günü etkinlikleri kapsamında İtfaiye, Kızılay, AFAD, İHH ve UMKE tarafından açılan stantları dolaşarak, tanıtılan ekipmanlar hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

Programın devamında depremde hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okutuldu. Gerçekleşen Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Orhan Genç tarafından dua yapıldı.

Saatler depremin gerçekleştiği 18.57’yi gösterdiğinde ise sirenler çalınarak, ardından anma programı sona erdi.

HABER: https://www.bolu.bel.tr/1999-depremi-sehitleri-anildi/

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu